De tijd dat de bloeddruk alleen door een dokter of verpleegkundige kon worden opgenomen ligt achter ons. Nog steeds is de methode met een manchet, meter en stethoscoop erg betrouwbaar, maar er zijn diverse eenvoudig te gebruiken alternatieven.
Hoe meet een bloeddrukmeter?
Een bloeddrukmeter geeft de bloeddruk weer in millimeter kwikdruk (mmHg). Om de meting te kunnen uitvoeren wordt een manchet om de bovenarm opgeblazen waardoor de bloedstroom naar de onderarm stopt. Vervolgens wordt de lucht in de manchet geleidelijk vrijgelaten terwijl de bloeddruk wordt gemeten. De waarde wordt vastgelegd in twee cijfers: de systolische bloeddruk en de diastolische bloeddruk. De systolische bloeddruk (ook vaak bovendruk genoemd) is het eerste cijfer dat wordt weergegeven en vertegenwoordigt de druk die ontstaat wanneer het hart bloed in de slagaders pompt. De diastolische bloeddruk (ook bekend als onderdruk) is het tweede cijfer en vertegenwoordigt de druk in de slagaders tussen de hartslagen door.
Wat doet een automatische bloeddrukmeter?
Automatische bloeddrukmeters geven naast de bloeddruk vaak nog andere waarden weer, zoals de hartslag en het gemiddelde van meerdere metingen. In de basis werken meters van dezelfde soort op dezelfde manier, maar het is wel belangrijk om de instructies van de fabrikant goed op te volgen om nauwkeurige metingen te verkrijgen.
Wat is een gezonde bloeddruk?
Een bloeddruk wordt gezond genoemd als de systolische druk op of rond 120 mmHg ligt en de diastolische druk op of rond de 80 mmHg. Deze waarden worden vaak geschreven als "120/80 mmHg".
Belangrijk om te weten is dat bloeddrukvariaties normaal zijn. Ze ontstaan bijvoorbeeld door:
- 1. Activiteitenniveau: de bloeddruk kan toenemen tijdens lichamelijke activiteit of inspanning en afnemen tijdens rust.
- 2. Stress: bij het ervaren van stress schiet de bloeddruk vaak tijdelijk omhoog.
- 3. Voeding: de bloeddruk kan worden beïnvloed door wat we eten en drinken. Zout bijvoorbeeld zorgt voor een stijging van de bloeddruk, wie dit veel eet heeft dus meestal een wat verhoogde bloeddruk.
- 4. Leeftijd: de bloeddruk kan toenemen naarmate we ouder worden, dat komt doordat de slagaders stijver worden en verminderd elastisch zijn. Bent u ouder dan 70 jaar, dan is een gemiddelde bovendruk van onder de 150 nog goed.
- 5. Erfelijkheid: sommige mensen hebben van nature hogere of lagere bloeddrukniveaus, genetische aanleg dus.
- 6. Onderliggende medische aandoeningen: bepaalde medische aandoeningen, zoals nierziekte, schildklieraandoeningen of hormonale afwijkingen, kunnen de bloeddruk verhogen of juist verlagen.
- 7. Medicatie: bepaalde medicijnen, zoals anticonceptiepillen, corticosteroïden of ontstekingsremmers, kunnen de bloeddruk verhogen.
Waarom zou je zelf een bloeddrukmeter willen hebben?
Het is niet vanzelfsprekend om zelf een bloeddrukmeter te hebben. De één vindt het fijn, de ander moet er niet aan denken. Overwegingen om er eentje aan te schaffen kunnen zijn:
- 1. Het regelmatig controleren van uw bloeddruk geeft duidelijkheid: door zelf uw bloeddruk te meten, kunt u regelmatig controleren of die binnen een gezond bereik valt en zo eventuele afwijkingen vroegtijdig opsporen. Dit kan helpen om gezondheidsproblemen te voorkomen of vroegtijdig te behandelen.
- 2. Gemak en tijdbesparing: het hebben van een eigen bloeddrukmeter maakt het gemakkelijker om uw bloeddruk te meten, zonder dat u een afspraak bij de dokter of het ziekenhuis hoeft te maken. Dit kan tijd en geld besparen.
- 3. Betere zelfbeheersing: het bijhouden van uw eigen bloeddrukmetingen kan u helpen om beter op de hoogte te blijven van uw eigen gezondheid en eventueel in te grijpen op leefstijl als er afwijkingen zichtbaar worden.
- 4. Bekend met hoge bloeddruk: als u een hoge bloeddruk heeft, dan kan het hebben van een eigen bloeddrukmeter u helpen om rust te ervaren.
Welke soorten bloeddrukmeter zijn er?
Er zijn verschillende soorten bloeddrukmeters verkrijgbaar. Ieder hebben ze hun eigen voor- en nadelen en toepassingen.
- 1. Aneroid bloeddrukmeters: Dit zijn de handmatige bloeddrukmeters die veel artsen nog gebruiken. Ze hebben een wijzerplaat hebben waarop de bloeddruk wordt weergegeven. De bloeddruk wordt gemeten door middel van een manchet die om de arm wordt bevestigd en opgeblazen. Dit type meter is (mits juist gebruikt) erg nauwkeurig en gaat levenslang mee.
- 2. Digitale bovenarm bloeddrukmeters: Dit zijn elektronische bloeddrukmeters die de bloeddruk weergeven op een digitaal scherm. Ze worden het veel gebruikt door paramedici en door particulieren. De meting wordt meestal automatisch uitgevoerd en de manchet wordt opgeblazen door een elektrische motor.
- 3. Pols bloeddrukmeters: Dit zijn bloeddrukmeters die om de pols worden gedragen en de bloeddruk meten met behulp van sensoren in de manchet. Ze zijn zeer eenvoudig in gebruik, maar in de regel wel iets minder nauwkeurig dan bovenarmmeters.
- 4. Draagbare bloeddrukmeters: Dit zijn kleine, draagbare bloeddrukmeters die gemakkelijk mee te nemen zijn en kunnen worden gebruikt om de bloeddruk op elk moment te meten.
- 5. Ambulante bloeddrukmeters: Dit zijn bloeddrukmeters die gedurende een langere periode worden gedragen, meestal 24 uur, om de bloeddruk gedurende de dag en nacht te meten. Dit type meter wordt meestal verstrekt door het ziekenhuis als onderdeel van een behandeling.
Hoe betrouwbaar is een bloeddrukmeter?
Het is belangrijk om te weten dat niet alle bloeddrukmeters even nauwkeurig zijn. De exemplaren die verkocht worden bij Hulpmiddelen voor Ouderen zijn dit wel. Het zijn stuk voor stuk gevalideerde bloeddrukmeters, goedgekeurd door de Nederlandse hartstichting. De lijst goede meters is tot stand gekomen door gebruik van gegevens van STRIDE BP, een onafhankelijke organisatie die op basis van wetenschappelijk onderzoek toetst welke exemplaren voldoen.
Hebt u zelf een gevalideerde bloeddrukmeter en meet u hierop afwijkende waarden, dan is het belangrijk om een dokter te raadplegen. Die kan de meting herhalen en kijken of er aanpassingen gedaan moeten worden in levensstijl, medicatie of dat er andere interventies nodig zijn die kunnen helpen om uw bloeddruk op een gezond niveau te krijgen en houden.
Wat zijn de nadelen van zelf bloeddruk meten?
In principe kan iedereen een bloeddrukmeter aanschaffen, maar dat betekent niet dat het altijd nodig of slim is. Als u niet weet wat voor u normale waarden zijn, dan kan het voor erg veel onrust of onzekerheid zorgen om de bloeddruk te meten.
Of een bloeddrukmeter nu wel of niet nauwkeurig is, een meetfout is zo gemaakt als ie niet op de juiste manier gebruikt wordt. Onvoldoende kennis over het meten van de bloeddruk of het interpreteren van de cijfers is dus een probleem. Hierdoor kan het zijn dat u ten onrechte denkt dat u gezondheidsproblemen heeft of juist het tegenovergestelde.
Wat kost een goede bloeddrukmeter?
Laten we meteen even duidelijk zijn; de prijs van een bloeddrukmeter staat niet altijd gelijk aan de kwaliteit of nauwkeurigheid. Vaak betaal je voor de extra (geavanceerde) functies. Vraag u voor u tot kopen overgaat af wat nodig is. Over het algemeen kost een betrouwbare en gevalideerde bloeddrukmeter tussen de 50 en 150 euro. Er zijn ook duurdere modellen beschikbaar, die zijn erg geschikt voor gebruik in professionele setting.
Hoe en hoe vaak moet je je bloeddruk meten?
Om uw bloeddruk goed te kunnen meten moet u eerst minimaal 5 minuten rustig zitten. Er zijn meerdere metingen nodig om te kunnen zeggen of u echt een afwijkende bloeddruk heeft. Ga hierbij uit van 2 of 3 metingen op dezelfde dag en ook nog eens op meerdere dagen binnen enkele maanden. Om goed te meten, is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. Zorg dat u vanaf een half uur voor de meting:
- - Rustig aan doet (geen grote inspanning zoals sporten, hard werken, koud douchen)
- - Niet rookt
- - Geen koffie drinkt
Bent u op zoek naar een goede bloeddrukmeter? Laat u dan inspireren en adviseren bij Hulpmiddelen voor Ouderen.