Eerste hulp bij het aantrekken van steunkousen

Eerste hulp bij het aantrekken van steunkousen

Het aantrekken van steunkousen (of therapeutisch elastische kousen zoals ze officieel heten) kan een lastige, zware, soms zelfs uitputtende klus zijn. Het doel van de kousen is dat ze compressie geven, en dat kan alleen wanneer deze strak zitten. Steunkousen zijn er in verschillende drukklassen, hoe hoger het cijfer (van 1 tot 4) hoe stugger de kous is. Evenredig met de strakheid neemt ook de moeite die het kost om ze aan en uit te trekken toe. Een aantrekhulpmiddel voor steunkousen kan dan het overwegen waard zijn.

 

Misschien hebt u vanwege de last die u ervaart bij het aan- en uittrekken van uw steunkousen overwogen de hulp in te roepen van de thuiszorg of een mantelzorger. Natuurlijk is dat een optie, maar wilt u dat écht? Het inschakelen van derden beperkt u in uw vrijheid en zelfbeschikking. Altijd afhankelijk zijn van de tijd die een ander beschikbaar heeft is niet fijn. Zou het niet mooier zijn om zelf te kunnen bepalen wanneer de dag begint of eindigt? Wanneer het aan- en uittrekken van steunkousen uw enige hulpvraag is, kan een aantrekhulp een mooie oplossing zijn. 

Hulpmiddelen: van simpel tot uitgebreid
Om de lichamelijke inspanning die hoort bij het aan- en uittrekken van steunkousen zo veel mogelijk te beperken, zijn er diverse hulpmiddelen op de markt. Deze lopen uiteen van simpele grip-handschoenen tot uitgebreide totaaloplossingen om de benodigde krachtsinspanning zo veel mogelijk te beperken. De keuze voor het juiste hulpmiddel is afhankelijk van diverse zaken.

Steunkousen (TEK) aantrekken met een hulpmiddel
Wanneer u problemen heeft met het aan- en uittrekken van uw steunkousen, dan kunt u naar de winkel gaan en een willekeurig hulpmiddel aanschaffen. Goed om u te realiseren is dan wel dat er niet voor niets zo’n breed scala op de markt is. Wat voor u passend is, is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Draagt u bijvoorbeeld kousen om het been of om de arm? Hoe flexibel bent u? Beschikt u over weinig kracht of heeft u nog stevige spierbundels? Kunt u gemakkelijk bukken of juist niet? 

Weet u niet zo goed welk hulpmiddel passend is, dan kunt u zich bij het maken van een weloverwogen keuze eventueel laten helpen door een ergotherapeut. Hij of zij kan kijken naar uw beperkingen en mogelijkheden. In 2022 wordt 10 uur ergotherapie vergoed uit de basisverzekering.

Steunkousen aantrekken bij een ander
Bent u mantelzorger of zorgprofessional? Ook het aan- en uittrekken van steunkousen bij een ander is een spierballen klus. Weet dat ook hier diverse hulpmiddelen uitkomst kunnen bieden, waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan?

 

Bent u benieuwd naar de verschillende soorten aantrekhulpen? Neem dan eens een kijkje in de fysieke winkel of webshop van Hulpmiddelen voor Ouderen