Keukenhulpmiddelen voor ouderen

Bij het ouder worden gaan steeds minder dingen vanzelf. Dat is normaal, maar natuurlijk niet leuk of handig. Dagelijkse zaken kosten ineens veel meer energie of zijn zelfs niet meer voor elkaar te krijgen. De markt speelt hierop in door hulpmiddelen te ontwikkelen die ondersteunen bij deze alledaagse dingen. Zo is er bijvoorbeeld een breed scala aan keukenhulpmiddelen verkrijgbaar.


Ergonomische keukenhulpmiddelen


Met keukenhulpmiddelen bedoelen we in dit geval niet gewoon messen, pannen, borden, enzovoorts. Wat we wél bedoelen zijn ADL hulpmiddelen. Ergonomische producten die het mogelijk maken om alledaagse handelingen (zoals bijvoorbeeld het smeren van een boterham) uit te voeren als die om wat voor reden dan ook niet meer op de normale manier lukken.

ADL keukenhulpmiddelen zijn ergonomische producten die speciaal ontworpen zijn voor mensen met een beperking bij het uitvoeren van de activiteiten van het dagelijks leven (ADL), met name in de keuken. Ze zijn bedoeld voor mensen met een handicap, een chronische aandoening of ouderen. 

Voorbeelden van ADL keukenhulpmiddelen zijn:

  • - Aangepaste messen: het handvat is aangepast voor een betere grip
  • - Antislip snijplanken: dit zijn planken met een antislip ondergrond of juist met pinnetjes om ervoor te zorgen dat het eten niet wegglijdt.
  • - Vergrootglas: mensen met een visuele beperking kunnen op deze manier etiketten en recepten lezen
  • - Pannenhouders: deze bevestig je op het fornuis, waardoor je veilig met 1 hand kunt roeren zonder dat de pan kan kantelen.
  • - Magnetron met spraakgestuurde bediening of grotere knoppen
  • - Een hoog-laag werkblad om de werkhoogte van het werkblad aan te passen aan de mogelijkheden van de gebruiker

Waarom ADL keukenhulpmiddelen gebruiken?


ADL keukenhulpmiddelen helpen mensen met beperkingen om zelfstandig te blijven in de keuken en dragen dus bij aan en gevoel van onafhankelijkheid. Je kunt hierbij denken aan:

  • Mensen met een verminderde fijne motoriek kunnen moeite hebben met het vasthouden van keukengerei, zoals messen of potten. ADL keukenhulpmiddelen met ergonomische handvatten of antislipmaterialen kunnen hierbij helpen.
  • Mensen met een visuele beperking kunnen moeite hebben met het lezen van etiketten en recepten. Vergrootglazen, spraakgestuurde apparaten en grote lettertypen op keukenapparatuur kunnen hen helpen.
  • Mensen met verminderde kracht en mobiliteit kunnen problemen ervaren bij het tillen en dragen van zware potten en pannen of met het staan bij het aanrecht. ADL keukenhulpmiddelen zoals potten- en pannengrepen, een verhoogd werkblad, of hoog-laag aanpassingssystemen kunnen een oplossing vormen.
  • Mensen met een verminderd geheugen kunnen moeite hebben met het onthouden van kooktijden en recepten. Keukenhulpmiddelen met ingebouwde timers en spraakgestuurde functies kunnen ondersteunen.

Kortom, ADL keukenhulpmiddelen zijn bedoeld om te helpen bij het uitvoeren van dagelijkse taken in de keuken en zo meer zelfstandigheid en onafhankelijkheid (terug) te geven.


Hoe kom je aan ADL keukenhulpmiddelen?


Er zijn verschillende manieren om aan ADL keukenhulpmiddelen te komen

  • Online winkels: Er zijn webwinkels die ADL keukenhulpmiddelen verkopen. Dit kan een handige optie zijn voor mensen die om wat voor reden dan ook niet in staat zijn om naar een fysieke winkel te gaan.
  • Medische hulpmiddelenwinkels: Medische hulpmiddelenwinkels bieden vaak een breed scala aan ADL keukenhulpmiddelen aan. 
    • Natuurlijk zijn er ook winkels die een fysieke winkel met een webshop combineren. Hulpmiddelen voor Ouderen is hier een voorbeeld van.
  • Ergotherapeuten of fysiotherapeuten: Ergotherapeuten en fysiotherapeuten leveren deze hulpmiddelen meestal niet zelf, maar hebben een adviserende en sturende rol. Ze kennen de weg naar een goed product meestal als geen ander en kunnen u door de bomen het bos laten zien.
  • Gemeenten: Sommige gemeenten bieden hulpmiddelen aan voor mensen met een beperking. Het kan de moeite waard zijn om contact op te nemen met de gemeente om te zien of zij ADL keukenhulpmiddelen aanbieden.
  • Zorgverzekeraars: In sommige gevallen vergoeden zorgverzekeraars ADL keukenhulpmiddelen, afhankelijk van de medische noodzaak. Neem contact op met uw zorgverzekeraar om te zien welke mogelijkheden er zijn.

Het is belangrijk om te kijken welke hulpmiddelen het meest geschikt zijn voor de specifieke behoeften van de gebruiker. Laat u hierin dus hoe dan ook adviseren.

Bent u op zoek naar ADL keukenhulpmiddelen? Dan kunt u terecht bij Hulpmiddelen voor Ouderen