Tips voor senioren om veilig thuis te blijven wonen
Gelukkig en gezond thuis oud worden: wie wil dat nou niet? Waar ouderen vroeger tijdens ‘de gouden jaren’ vooral naar een bejaardenhuis of verpleeghuis gingen, blijven zij nu steeds langer én vaker thuis wonen. Maar hoe zorgt u er eigenlijk voor dat u als senior veilig thuis kunt blijven wonen? Handige tips, inspiratie en informatie geeft Stannah hierover in de Langer Thuis Gids. Enkele tips hebben zij in dit artikel voor u samengevat.
Zo voorkom u een inbraak
Er zijn verschillende maatregelen die u kunt treffen om uw woning te beveiligen tegen inbraak. Laat uw sleutel bijvoorbeeld nooit aan de binnenkant van uw deur zitten en hang daarnaast nooit een adreslabel aan uw sleutelbos. Hiermee maakt u het inbrekers wel heel makkelijk. Ook is het goed om te controleren of uw sloten zijn voorzien van het SGK-logo. Dat betekent dat ze aan het Politie Keurmerk Veilig Wonen voldoen.
Gaat u van huis? Sluit dan alle ramen en deuren, dus ook de tuinpoort en de schuur. Geef nooit signalen dat u van huis bent. Vraag bijvoorbeeld aan uw buren om uw post van de mat te halen als u op vakantie bent.
Maak uw woning levensloopbestendig
Als u op uw oude dag veilig thuis wilt blijven wonen, is het belangrijk om uw woning levensloopbestendig te maken. Hulpmiddelen kunnen hierbij de uitkomst bieden. Deze kunnen u namelijk meer vertrouwen en zelfstandigheid geven, zodat u uw dagelijkse levensbehoeften weer kunt uitvoeren.
Denk bijvoorbeeld aan een zitje in uw douche als u moeite heeft om langere tijd te staan. Zo kunt u uzelf rustig wassen. Ook wandbeugels en handgrepen in de badkamer of langs de trap kunnen uw veiligheid in huis aanzienlijk verhogen. Heeft u last van verminderde mobiliteit en moeite met traplopen? Een traplift kopen kan dan de uitkomst zijn. Vaak kunt u hiervoor een vergoeding aanvragen bij de gemeente.
Veilig online: zo doet u dat
Het internet kan handig en behulpzaam zijn, maar er zijn wel enkele zaken waar u op moet letten om veilig online te zijn. Deel bijvoorbeeld nooit uw bank-, creditcard- of persoonlijke gegevens op het internet. Dus ook niet met een ‘betrouwbaar bedrijf’ zoals uw bank of energieleverancier. Zij zullen hier namelijk nooit om vragen.
Klik hier voor meer informatie over veilig internetten
Doet u aan internetbankieren en ziet u transacties die u niet direct herkent? Neem dan zo snel mogelijk contact op met uw bank om dit te controleren. Ook bij het doen van online aankopen is het verstandig om huiverig te zijn. Twijfelt u, en lijkt de deal te goed om waar te zijn? Dan is dat waarschijnlijk ook zo.
Voor meer informatie over zelfstandig thuis wonen, bekijk dan deze pagina voor tips en informatie.